Vem ska bygga?

En svensk handbyggd designmöbel, den kommer att bli exklusiv. Känslan är fantastisk i denna möbel, precis som den var föreställd huvudet när skisserna började ta form. Bara en sådan detalj som att framluckan linjererar med fronten när den är stängd, och med bottenplattan när den är öppen, gör att inga delar sticker ut eller är lämnade åt slumpen. Prototyperna håller i min mening högsta klass. För att vara säker på att de färdiga möblerna håller denna kvalitet, har jag valt att låta möbelsnickare Jonas Fjellman bygga möbeln även fortsättningsvis.

Det är inte billigt att bygga i Sverige, men jag vill ha produktionen nära och kunna stå för att möbeln håller absolut högsta klass. Jonas har visat att han levererar detta. Dessutom har Jonas bidragit med flera viktiga idéer och tankar, och är mycket lätt att samarbeta med. Kvalitet kommer jag inte tumma på, så det får kosta.

Ek-prototyp är här

Nu är även prototypen i ek helt klar, och Jonas har lyckats minst lika bra med detta exemplar. Jalusierna flyter verkligen riktigt fint. Jag trodde inte att oljad ek skulle bli riktigt så fint som den blev, men materialet och formen stämmer fantastiskt bra överens, och målet att göra en skandinavisk och tidlös designmöbel känns ännu närmre.

Bilder på detta fina exemplar är ännu inte tagna, men det kommer framledes.

Bilder på valnöt

Möbelprototypen skulle hålla för att fotografera detaljer, och det gör den sannerligen. Det kom in en förfrågan inför sommaren på möbeln så det blev bråttom att ta fram pressbilder på prototypen. Den underbara fotografen Björn ”Babba” Callius ryckte ut och plåtade. Några av bilderna syns i sidhuvudet på sajten, men finns också under menyn Bilder. Spännande, det går framåt! Min utmaning är fortfarande att skapa tid, men jag är förvissad om att kunna skapa mer tid om detta projekt lyfter.

Resan från idé till verklighet

När 90-talsdrömmen om platta tv-apparater äntligen besannades, och de tjocka vidundren snabbt försvann från vardagsrummen, stod en stor och klumpig relik kvar – tv-möbeln.Jag kan inte med ord beskriva hur märkligt jag tyckte detta var. Tv-möbeln var ju inte längre en sockel att ställa tv:n på, så varför göra bänken så djup? Vinylet hade kastats ut för länge sedan, och långt ifrån alla har en hifi hemmabioreciever som kräver en halvmeter djup bänk.

Drömmen om en liten, nätt, funktionell och klassisk möbel i endast naturmaterial började ta form i huvudet. Resultatet skulle bli magiskt. Jag ville göra en möbel man inte vill skiljas ifrån, en möbel som ska vara vacker att titta på utan att kräva uppmärksamhet i vardagsrummet. En exklusiv möbel, och som är genomtänkt och genomarbetad in i minsta detalj. Inget skulle vara lämnat åt slumpen.

2010 hade jag förmånen att gå ner i arbetstid under en kortare period, och det efterlängtade arbetet med att ta fram skisser påbörjades direkt, och jag gjorde noggrann research på lämpliga mått att hålla sig till. Vänner och bekanta fick belysa vad de förväntar sig av en modern tv-möbel, och det bekräftade att jag var inne på rätt väg. Men det dröjde till hösten 2011 då jag åter kunde dra igång projektet.

Strax innan jul 2011 levererade möbelsnickare Jonas Fjellman den första prototypen i valnöt och det var sannerligen en obeskrivbar upplevelse att både få se skisserna materialiserade men också att både form och funktion fungerade precis som tänkt. Under resan hade jag aldrig tvivlat på investeringen i denna idé, men nu var det mer spännande än någonsin.

Utmaningen låg i att ta det vidare härifrån med begränsad tid. Men glädjen och entusiasmen över att arbeta med detta kommer att skapa tid.