Resan från idé till verklighet

När 90-talsdrömmen om platta tv-apparater äntligen besannades, och de tjocka vidundren snabbt försvann från vardagsrummen, stod en stor och klumpig relik kvar – tv-möbeln.Jag kan inte med ord beskriva hur märkligt jag tyckte detta var. Tv-möbeln var ju inte längre en sockel att ställa tv:n på, så varför göra bänken så djup? Vinylet hade kastats ut för länge sedan, och långt ifrån alla har en hifi hemmabioreciever som kräver en halvmeter djup bänk.

Drömmen om en liten, nätt, funktionell och klassisk möbel i endast naturmaterial började ta form i huvudet. Resultatet skulle bli magiskt. Jag ville göra en möbel man inte vill skiljas ifrån, en möbel som ska vara vacker att titta på utan att kräva uppmärksamhet i vardagsrummet. En exklusiv möbel, och som är genomtänkt och genomarbetad in i minsta detalj. Inget skulle vara lämnat åt slumpen.

2010 hade jag förmånen att gå ner i arbetstid under en kortare period, och det efterlängtade arbetet med att ta fram skisser påbörjades direkt, och jag gjorde noggrann research på lämpliga mått att hålla sig till. Vänner och bekanta fick belysa vad de förväntar sig av en modern tv-möbel, och det bekräftade att jag var inne på rätt väg. Men det dröjde till hösten 2011 då jag åter kunde dra igång projektet.

Strax innan jul 2011 levererade möbelsnickare Jonas Fjellman den första prototypen i valnöt och det var sannerligen en obeskrivbar upplevelse att både få se skisserna materialiserade men också att både form och funktion fungerade precis som tänkt. Under resan hade jag aldrig tvivlat på investeringen i denna idé, men nu var det mer spännande än någonsin.

Utmaningen låg i att ta det vidare härifrån med begränsad tid. Men glädjen och entusiasmen över att arbeta med detta kommer att skapa tid.